O meni

Kot najstnik sem bil eden najbolj perspektivnih nogometašev svoje generacije v bivši Jugoslaviji. Zaradi vseh pritiskov, fizičnih in čustvenih, sem se dobesedno zlomil. Prvo psihično, nato še telesno. Sledila so leta »sestavljanja« in iskanja. Iskal sem pomoč psihologov, pa sem kmalu ugotovil, da mi ne znajo pomagati. Zdravil nikoli nisem želel jemati.

Vedno sem verjel, da je v meni vsa moč, ki jo potrebujem. In če obstaja razlog, zakaj sem se zlomil, potem obstaja tudi način, kako se sestaviti nazaj. A to ni proces, ki bi se zgodil čez noč. Življenje je nenehna pot, kjer vsak korak zahteva svoj čas. Obiskoval sem različne zdravilce in delavnice, uporabljal različne tehnike za samopomoč, a spremembe so bile minimalne. Ali pa sem jih vsaj jaz tako dojemal. Na nek način sem želel, da se zgodi čudež. Po možnosti takoj. A to preprosto ni bilo mogoče. Nisem bil pripravljen, bolj natančno rečeno, »pripravljal sem teren«.

Dih je moj navdih

Vse te notranje stiske so se začele odražati tudi na fizičnem telesu. Pojavila se je artroza kolkov, bolečine pa so postajale vedno močnejše že pri najmanjših gibih. Na srečo sem imel v tistem času nekaj zvestih »sopotnikov,« optimizem, volja, vztrajnost in ljubezen do športa me nikoli niso zapustili. Ogromno sem kolesaril, tudi po 15.000 kilometrov na leto. To je bil edini šport, kjer me bolečine niso ovirale. Vedel sem, da je to le začasna rešitev, a kljub temu je bila v tistem času več kot dobrodošla. Potreboval sem še nekaj drugega, le da še nisem vedel, kaj naj bi to bilo.

Nadaljeval sem z iskanjem in naletel na Wim Hof metodo, ki me je takoj navdušila. Rad imam ekstreme, ker znotraj njih iščem ravnovesje. Čeprav me je bilo v štartu ledene vode zelo strah, sem pogumno sprejel izziv. Vedel sem, da se rešitev za moje izzive skriva izven cone udobja, onkraj znanega. S pomočjo zavestnega dihanja sem se naučil presegati odpore in premagovati strahove. Pogum in vztrajnost sta se izplačala, kajti moje zdravstveno stanje in splošno počutje sta se začela hitro izboljševati. Lahko sem počel stvari, na katere še nedolgo nazaj niti pomisliti nisem upal zaradi bolečin. Kakšno olajšanje je bilo to. Odprl se mi je popolnoma nov svet.

Vse skupaj me je samo še dodatno motiviralo, tako da sem svoje življenje posvetil raziskovanju vpliva različnih dihalnih tehnik in ledene vode na zdravje in dobro počutje. Ves čas se dodatno izobražujem, vlečejo me še neraziskane globine. Žene me tista otroška radovednost, ker želim ugotoviti, česa vse je človeško telo sposobno. To ne pomeni, da zdaj tečeta samo »med in mleko,« še vedno so prisotni vzponi in padci, ker to je življenje, a zdaj imam na razpolago "orodje,« s pomočjo katerega se veliko lažje soočam z vsakodnevnimi izzivi. In nič ni prišlo samo od sebe, svoj jutranji obred izvajam čisto vsak dan, to je zdaj postal moj način življenja.

Moje poslanstvo