Faq

Pogosto zastavljena vprašanja

  • Zakaj Kamniška Bistrica?
  • Vstopamo v vodo hitro ali počasi? Lahko pri tem storimo kakšno usodno napako?
  • Si kdo na delavnici, ko je treba v ledeno vodo, tik pred zdajci tudi premisli?
  • Je treba metodo izvajati redno, da deluje, ali zadostuje že nekaj 'potopov'?
  • Kdo so PingWini in kakšne so njihove izkušnje z metodo?
  • Zakaj pravijo, da je vse v glavi?
  • So pred delavnico potrebne kakšne posebne priprave?
  • So kakšne zdravstvene težave, zaradi katerih se ljudem odsvetuje kopanje v ledeni vodi?
  • Je kopanje v mrzli vodi primerno za nosečnice in dojilje? Kako je s kopanjem med menstruacijo?
  • Katera starodavna znanost stoji za to metodo?
Ker je najbolj mrzla skozi celo leto in hkrati energijsko izjemno močna. Pa tudi narava, ki jo obkroža, je čudovita in deluje zelo pomirjevalno.
V vodo vstopamo čim hitreje, vendar ne skačemo in ne divjamo. Najslabše je, če se ustavimo pri gležnjih ali kolenih, ker se takrat vklopijo vsi možni »programi,« kar nam zelo oteži vstop v vodo.
Do zdaj sem skozi ta proces vodil okoli 1000 tečajnikov, starih od 12 do 81 let in prav nihče se ni premislil, uspelo je prav vsem.
Ker to ni čudežna tabletka ali čarobna palica ampak izredno močno orodje, ga je treba uporabljati redno, kar je tudi cilj. Za higieno, čustveno in mentalno, ne samo telesno, je treba skrbeti vsak dan. In ker na dnevni bazi zapacamo telo z marsičem, ga je treba redno tudi čistiti.
Smo skupina prijetnih in pogumnih ljudi, ki smo se zavestno odločili spremeniti svoj način življenja ter prevzeti odgovornost za zdravje in dobro počutje v svoje roke. Nobena sprememba se ne zgodi sama od sebe, vedno smo mi tisti, ki sprožimo, da se to kolesje zažene. Enkratna izkušnja, ki jo dobi vsak udeleženec delavnice, je premalo. Tisto, kar zares šteje, so majhni koraki, ki sledijo za tem. In ti majhni koraki dolgoročno pripeljejo do velikih sprememb, prav vsi pa živijo bolj izpolnjeno in kvalitetno življenje, kot so ga živeli pred tem.
Pred tem, da ne zbolim zaradi mrzle vode, me varujejo pravilna miselna naravnanost, redno prakticiranje, poslušanje sebe in priprava z dihalnimi vajami. Vse je treba početi spoštljivo, zbrano, zavestno in prisotno. To ni tekma, ni dokazovanja ali pretiravanja. Čas ni pomemben. Zato rečemo, da je vse v glavi. Telo zmore veliko več kot si sploh lahko predstavljamo. Um je tisti, ki nas omejuje.
Ne, ogromno tečajnikov pride na delavnico brez kakršnihkoli predhodnih izkušenj z mrzlo vodo. Večina se nikoli v življenju ni niti tuširala z mrzlo vodo, kaj šele zaplavala v ledeni reki ali jezeru. Delavnica je dejansko njihov prvi stik z mrzlo vodo in prav vsi zmorejo premagat strah, ki ga mnogi zelo intenzivno čutijo. Poleg tega na delavnici tečajniki dobijo vso potrebno znanje za redno in varno izvajanje te tehnike doma.
Seveda je pri določenih mejnih stanjih treba biti še posebej previden. Zelo verjamem v sposobnost samozdravljenja telesa. Epigenetika in kvantna fizika sta že dokazali, da se telo odziva na naše misli in prepričanja. Če mi resnično verjamemo, da nam bo nekaj pomagalo, potem nam bo pomagalo. Če nas je strah, potem je bolje, da uberemo kakšno drugo pot. Tukaj bom navedel en primer in sicer, da se pri epilepsiji in srčno-žilnih težavah odsvetuje kopanje v mrzli vodi. Sam sem imel dve tečajnici z močno epilepsijo in kar nekaj tečajnikov z vgrajenimi stenti (žilne opornice) po srčnih infarktih. Prišli so, ker so se sami tako odločili. Ker verjamejo v zdravilno moč mrzle vode. Prav vsi so doživeli čudovito izkušnjo in nadaljujejo z redno prakso doma.
Če je ženska začela s to čudovito prakso pred tretjim mesecem nosečnosti, potem lahko mirno nadaljuje z ledenimi potopi do konca nosečnosti in tudi med dojenjem. Seveda, če se dobro počuti in zaupa v proces. Vedno se gre predvsem za zaupanje. Telo se namreč navadi na ledeno vodo, ki mu potem ne predstavlja več tolikšni šok. Če pa ženska do tretjega meseca nosečnosti še ni začela z ledenimi potopi, potem se to početje odsvetuje. V tem primeru lahko začne tam nekje po devetem mesecu dojenja. Kar se tiče menstruacije je tako, da če ženska nima kakšnih posebnih težav (bolečine, močna krvavitev) in menstruacijo dobro prenaša, se lahko ves čas brez težav kopa v ledeni vodi.
Ta tehnika je stara več tisoč let in izhaja iz starodavne Tummo meditacije tibetanskih menihov, ki so sposobni aktivirati notranji ogenj do te mere, da lahko sredi zime v nekaj minutah posušijo mokra oblačila na goli koži pri temperaturah krepko pod ničlo.