Kako začeti dan in zakaj je dnevna rutina zelo zaželjena

22. december 2023

Zavedam se, da sta disciplina in vztrajnost največji izziv za veliko večino ljudi. Ljudje ne marajo rutine, le ta jih zelo dolgočasi. Ampak ravno ta rutina nam ustvari varen prostor, iz katerega lažje in bolj kvalitetno delujemo navzven. Eni to rutino imenujejo strogost. Meni ta beseda ni blizu ker zveni precej vojaško, ne glede na to, da imajo strogosti ogromno koristi, ker disciplinirajo naš večno begajoč um.

Kaj pa če bi to disciplino in vztrajnost poimenovali ljubezen do sebe? Kaj če bi k naši dnevni rutini pristopili nežno in mehko, z zavedanjem, da s tem podpiramo sebe in ne zato ker mislimo, da to moramo ali ker je nekdo rekel, da je to dobro za nas? Da nam bo lažje razmislimo o 3 korakih.

  • ZMAGAJ JUTRO, ZMAGAJ DAN. Ko zjutraj naredimo nekaj kvalitetnega zase, se takoj počutimo bolje. In iz tega prostora delujemo naprej ter dosegamo nove male zmage tekom dneva. Čutimo, da smo podprti, naša samozavest se krepi. Večina ljudi prvo stvar zjutraj vzamejo v roke mobilni telefon in brskajo po spletu. Na ta način se pozornost razprši, dan pa postane precej bolj kaotičen. Zato si je zelo dobrodošlo ustvariti neko strukturo, ki nas bo podprla. Kaj bomo počeli (dihalne vaje, meditacija, joga, pisanje dnevnika, ledena kopel, itd.), si izberemo sami. Ni toliko pomembno, kaj počnemo, veliko bolj je pomembno, da sploh počnemo.
  •  VEČ STRUKTURE, MANJ STRESA. Tukaj zelo pomaga, če vsako jutro vstanemo ob isti uri in če se že dan prej odločimo, kaj bomo zjutraj naredili zase. Seveda se lahko odločimo tudi zjutraj ampak takrat pogosto pademo v notranje dialoge, ker ne vemo a bi naredili to ali ono in potem nam to povzroča stres. Ko končamo je fino, da si to napišemo v nek zvezek, dovolj je že, če napišemo datum in poleg naredimo kljukico. S tem pritrdimo sebi. Sebi rečemo JA. Vse to se zapiše nekam v nezavedno. Struktura nam prinese neverjeten balans in stabilnost.
  •  MANJ STRESA, VEČ PRODUKTIVNOSTI. Ko je manj stresa je naša glava umirjena, več je fokusa in jasnosti. Karkoli počnemo, bomo počeli še bolj kvalitetno. Z manj truda lahko naredimo več oziroma za isto delo porabimo manj energije. Takrat smo tudi manj utrujeni, ostane pa nam več energije za ostale aktivnosti. V bistvu se ne gre, da bi premagali ali bili boljši od kogarkoli, gre se samo za to, da postanemo najboljša verzija sebe. Poletimo svobodno kot orel, iz višav se naša perspektiva povsem spremeni.

– Ledeni